Yaprak Sarma Tarifi

Yaprak sarma tarifi: Nar gibi bol limon ve zeytinyağıyla, yumuşacık yapraklar içinde enfes bir lezzet. Pratik adımlar, uygulanabilir püf noktalarıyla hemen deneyin.

Yaprak Sarma Tarifi
REKLAM ALANI
Yayınlama: 13.09.2025
Düzenleme: 03.10.2025 01:23
A+
A-

Gereçler ve Hazırlık

  • Yapraklar: 40 adet asma yaprağı (tızrar veya salamura yapraklar tercih edilebilir, yıkanıp süzdürülmüş).
  • İç Dolgu: 1,5 su bardağı pirinç (kişi sayısına göre artırılabilir), 2 adet orta boy soğan (ince doğranmış), 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış), 1/2 demet dereotu (ince kıyılmış), 1/2 demet nane (ince kıyılmış) veya 1 çay kaşığı kuru nane, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı sıcak su veya et suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı), 1,5 çay kaşığı toz şeker (pirincin sertleşmesini engeller).
  • Üstü için: 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1-2 dilim limon.

Yapılışı

  1. İlk olarak pirinçleri yaklaşık 15–20 dakika suda bekletin ve süzün. Bu adım pirinçlerin iç dolgu için daha iyi şişmesini sağlar.
  2. Bir tavada ince doğranmış soğanları zeytinyağı ile hafifçe kavurun. Soğanlar yumuşayınca pirinçleri ekleyin ve yaklaşık 2-3 dakika daha kavurun. Ardından doğranmış maydanoz, dereotu ve naneleri ekleyin. Baharatları (tuz, karabiber, pul biber) ve şekeri de ilave edin. Karışımı ocaktan alın ve ılık halde karıştırmaya devam edin. İç harç hafif soğumaya bırakılırken sıcak suyu yavaşça ekleyin.
  3. Yaprakları tezgaha serin. Eğer yapraklar sertse hafif sıcak suda kısa süre bekletip esnetin. Yaprakların damarlı kısmı kenara gelecek şekilde, damarlı kısmını ince bir tabak bıçağıyla çıkarın.
  4. Kıvam almış iç harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yaprağın orta kısmına yerleştirin. Uç kısmını içe katlayıp, yanlardan sararak sıkı bir sigara gibi sarın. Uç kısmın yapışması için yaprağın içine bir damla zeytinyağı sürüp yaprağı kapatın.
  5. Geniş tencereye kare veya yuvarlak şekilde dizdiğiniz sarma yapraklarının üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirin. Üzerine limon dilimleri ve isteğe bağlı olarak birkaç adet maydanoz dalı ekleyin. Sarma dolu tencerenin dibine ince bir tabaka doğranmış yapraklar veya temiz bir tabak koyun ki sarma taşmasın ve taban yanmasın.
  6. Sarma dolularını sıralı olarak dizin. Üstüne sıcak suyu veya et suyunu eşit biçimde döküp, tencerenin kapağını kapatın. Orta ateşte 25-30 dakika pişirin. Ardından kısık ateşte 15-20 dakika daha pişirerek damarların yumuşaması ve lezzetlerin özleşmesini sağlayın.
  7. Ocaktan aldıktan sonra 10-15 dakika dinlendirin. Sıcak servis yaparken üzerine biraz daha zeytinyağı gezdirin ve dilim limon ile süsleyin.
REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.