Organik Tarımda Gelecek Vizyonu: Sürdürülebilirlik İçin Ortak Adımlar – Kurumsal Başlık

Organik tarımda gelecek vizyonu ve sürdürülebilirlik için ortak adımlar. Kurumsal bakışla güvenilir, net ve etkileyici bir yönlendirme.

Organik Tarımda Gelecek Vizyonu: Sürdürülebilirlik İçin Ortak Adımlar – Kurumsal Başlık
REKLAM ALANI
Yayınlama: 24.09.2025
Düzenleme: 03.10.2025 01:22
A+
A-

Organik Tarım Günü kapsamında, İzmirli paydaşların bir araya geldiği ve sürdürülebilir bir gelecek hedefiyle yürütülen panelde, tarımsal üretimin ekosistem odaklı bir felsefe haline gelmesi vurgulandı. Etkinliğe İzmir Ticaret Odası (İZTO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ev sahipliği yaptı. Konuşmalar, sektör temsilcileri ve kamu yöneticileri tarafından üç ana başlık altında ele alındı.

Geleceğe Yönelik Stratejik Adımlar vurgusuyla gerçekleştirilen açılışta, İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, organik tarımın yalnızca bir üretim yöntemi olmadığını; bir ekosistem, bir halk sağlığı ve bir sosyo-ekonomik model olarak değerlendirildiğini belirtti. Küresel piyasalarda organik üretimin önemine değinen Kestelli, kalite odaklı üretim ve iç pazarda farkındalık artırımı ile AR-GE’ye yatırımların artırılmasının önemine dikkat çekti. Acil hedeflerden biri olarak, organik üretime uygun havzaların belirlenmesi ve sertifikasyon maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini ifade etti.

Kentimiz Zengin Bir Üretim Desenine Sahip mesajıyla Emre Kızılgüneşler, İzmir’in tarımsal çeşitliliğinin kente özel rekabet gücü kattığını ve tarımsal hizmetler ile ihracat arasındaki sinerjinin güçlendiğini aktardı. Odanın 10 bine yaklaşan üyesinin tarım, gıda ve hayvancılık alanlarında faaliyet gösterdiğini hatırlattı; tarımsal üretimde sürdürülebilirliği güçlendirmek adına kamu kurumları ile eşgüdüm halinde çalıştıklarını belirtti. Ayrıca Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin bu çerçevede örnek bir uygulama olduğuna vurgu yaptı.

Işık: “Sürdürülebilir Bir Gelecek Sorumluluklarımızın Merkezinde” başlığıyla EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Mehmet Ali Işık, Anadolu’nun organik potansiyelinin güvenilir bir küresel marka yaratma gücüne dönüştüğünü vurguladı. Ege Bölgesi’nin bu alandaki öncü rolünü öne çıkaran Işık, Biofach gibi uluslararası fuarlarda milli katılımı sürdürmenin ve aflatoksinli kuru incirlerin biyogaza dönüştürülmesi gibi döngüsel ekonomi odaklı projelerin sürdürülebilirlik hedeflerine hizmet ettiğini belirtti. Üniversite ve araştırma kurumlarıyla yürütülen iş birliklerinin, AB mevzuatına uyum süreçlerinde de aktif rol oynadığını kaydetti.

Gıda Stratejilerinin Ulusal ve Küresel Boyutu temasını işleyen panelde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Başak Egesel, toprak, su ve gıdanın stratejik unsurlar olarak önem kazandığı bir dönemde, üretim ve mekânsal planlamanın önemi üzerinde durdu. Bakanlık olarak organik tarımın öncelikli alan olarak belirlenmesi ve üç yıllık destekleme modelinin uygulanmasıyla üretimin desteklendiğini, ayrıca mevzuat uyum süreçleriyle uluslararası standartlara entegrasyon hedeflerinin sürdüğünü ifade etti.

Çalıştayda Ortak Akıl ve Yol Haritası bölümünde, katılımcılar organik tarımda sürdürülebilir üretim, denetim ve belgelendirme, iç ticaret, ihracat ve rekabet, bilgi üretimi ve yasal düzenlemeler konularında somut adımlar için yol haritası oluşturdu. Çalıştay çıktılarının kamuoyu ve paydaşlarla paylaşılması planlandı. Panelin devamında, dünya pazarlarında artan talep ve Türkiye’nin tarımsal çeşitliliği ile iklim avantajlarına odaklanan paydaşlar, organik tarımın stratejik potansiyelini daha da güçlendirecek önerileri tartıştı.

Sürdürülebilir Bir Gelecek için Organik Tarımı Planlıyoruz paneline katılan isimler arasında EİB Koordinatör Başkanı, İTB Meclis Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ile organik tarım sektörü temsilcileri yer aldı. Etkinlik, Beyaz Haber Ajansı BYZHA tarafından yayımlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.